Последње вести

26. 03. 2013. Завршена радна посета Италији

Пројекат је организовао радну посету Италији (од 26. фебруара do 1. марта 2013.) са циљем да се додатно елаборира јачањe капацитета по питањима која су од кључног значаја за систем заштите потрошача у Србији:

детаљније »
19. 03. 2013. Министарство и Пројекат организовали Сајам потрошачких права

Поводом 15. марта - Светског дана права потрошача - надлежно Министарство, у сарадњи са Пројектом организовало је Сајам потрошачких права. Овај догађај окупио је све заинтересоване стране у систему заштите потрошача на једном месту који су бесплатно саветовали и информисали потрошаче о њиховим правима, али и пружали помоћ у конкретним потрошачким проблемима.

детаљније »
11. 03. 2013. Безбеднији производи и једнаке шансе на унутрашњем тржишту ЕУ

Европска комисија је недавно предложила нова правила за побољшање производа широке потрошње који су у промету на јединственом тржишту.

детаљније »
05. 03. 2013. Годишњи извештај ЕЦЦ мреже за 2012.

У годишњем извештају Европске мреже потрошачких центара за 2012. годину, који је објављен недавно, наводи се да су у току 2012. године поменути центри решили више од 72000 захтева потрошача на територији Европске уније.

детаљније »
20. 02. 2013. Одржан још један Дан отворених врата

Дана 13. фебруара 2013. у организацији Пројекта одржан је Дан отворених врата, трећи по реду.

детаљније »
13. 02. 2013. Апетит за знањем: Европљани желе обележавање земље порекла хране на етикетама производа

Порекло је један од главних критеријума за потрошаче приликом куповине хране. Ово су показали резултати истраживања на репрезентативном узорку о обележавању порекла робе које је Европска организација за заштиту потрошача (БЕУЦ) представла у Бриселу у јануару. Истраживање у којем су испитаници анкетирани о њиховим очекивањима у погледу означавања порекла хране спроведено је у Шведској, Француској, Пољској и Аустрији.

детаљније »
05. 02. 2013. АПОС организовао конференцију поводом завршетка пројекта Одговоран потрошач за одрживу будућност

Поводом завршетка пројекта Одговоран потрошач за одрживу будућност, кога финансира Амбасада Краљевине Норвешке, Асоцијација потрошача Србије (АПОС) је организовала конферецију у Београду.

детаљније »
05. 02. 2013. Одржан семинар: Тржишни надзор у области заштите потрошача

У петак, 1. фебруара 2013. године одржан је семинар Тржишни надзор у области заштите потрошача: улога органа управе и судова.

детаљније »
28. 01. 2013. Пројекат организовао семинар Новине у правним тековинама ЕУ у области заштите потрошача

Процес приступања Европској унији подразумева да Србија усклади своје законодавство са законодавством Европске уније. То значи да правну регулативу у области заштите потрошача у Србији такође треба изменити, како би се постигла потпуна усаглашеност и остварио онај ниво заштите коју имају потрошачи у земљама ЕУ. Зато је пројекат организовао семинар “Новине у правним тековинама ЕУ у области заштите потрошача”: како би пружио преглед новина у европском законодавству у овој области, услед којих ће бити неопходно да и законодавац у Србији предузме одређене мере.

детаљније »
23. 01. 2013. Суд правде: путници којима је каснио лет имају право на надокнаду

Суд правде Европске уније у Луксембургу потврдио је 23. октобра ранију пресуду да путници којима је каснио авионски лет имају право на накнаду. Путници који су стигли на крајњу дестинацију три сата касније него што је предвиђено распоредом, могу да затраже надокнаду од авиокомпаније од 250 до 600 евра, осим ако кашњење није изазвано ванредним околностима.

детаљније »