Последње вести

26. 11. 2013. Канада да дозволи колективне тужбе

У једној од три дуго очекиване пресуде, Врховни суд Канаде је одлучио да посредни купци имају право - у складу са Законом о заштити конкуренције - да уложе тужбу за одштету насталу по индивидуалне и колективне интересе потрошача.

детаљније »
19. 11. 2013. ЕЦЦ-нет објавила извештај о ознакама поверења

Европска мрежа центара за заштиту потрошача (ECC-Net) је објавила извештај Да ли могу да верујем ознакама поверења? Извештај се бави програмима за издавање ознака поверења за интернет сајтове и начинима на који ове ознаке гарантују да њихови чланови поштују принципе добре пословне праксе, безбедност и приватност својих корисника.

детаљније »
13. 11. 2013. Ускоро научн скуп посвећен изучавању Права заштите потрошача

Пројекат позива заинтересоване на научни скуп посвећен Праву заштите потрошача коју организује Пројекат, у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, а под покровитељством Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Међународног удружења за право потрошача, Универзитета Брунел из Лондона и Групе за истраживање права потрошача при Универзитету Квебек из Монтреала.

Фотографије догађаја можете погледати овде.

детаљније »
05. 11. 2013. Новости из области тајм-шеринга у САД-у

Федерална трговинска комисија САД-а (ФТЦ) је недавно објавила пооштравање контроле непоштеног пословања у области уговора о путовању и уговора о временски подељеном коришћењу непокретности (тајм-шеринг). Овај сектор је од великог значаја за надлежне органе САД-а, имајући у виду да је број жалби на непоштено пословање, у последње две године, порастао са 15.744 на 21.717.

детаљније »
31. 10. 2013. Одржан семинар Заштита колективних интереса потрошача

У организацији Пројекта, одржан је дводневни семинар на тему Заштита колективних интереса потрошача. Циљ овог семинара био је да се представници државних институција које су релевантне за заштиту потрошача - пре свега Одељења за заштиту потрошача, затим тржишне и туристичке инспекције, као и удружења потрошача - ближе упознају са судском и управноправном праксом заштите колективних интереса потрошача у ЕУ и у Србији.

детаљније »
21. 10. 2013. Одржана радионица Извештавање о потрошачким темама

Тим пројекта организовао је радионицу Стандарди и најбоље праксе извештавања на тему заштите потрошача. Радионица је била намењена садашњим и будућим новинарима који желе да сазнају нешто више о извештавању о овој важној области која се тиче најшире јавности.

детаљније »
16. 10. 2013. Одржана јавна расправа о Нацрту закона о заштити потрошача

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација организовало је jавну расправу о Нацрту закона о заштити потрошача.

детаљније »
07. 10. 2013. ЦЕПС обележио међународни дан без аутомобила

Центар потрошача Србије је 22. септембара учествовао у уличној акцији Покрени бицикл поводом Међународног дана без аутомобила, у организацији Информационог центра Европске уније и Југо циклинг кампање.

детаљније »
01. 10. 2013. Позив за јавну набавку истраживања о нивоу свести о заштити потрошача

У оквиру Пројектних задатака предвиђено је спровођење два истраживања јавног мњења о нивоу свести о заштити потрошача. Прво је спроведено на почетку, у циљу прикупљања поузданих података, ради ефикаснијег подизања свести потрошача у Србији о њиховим правима. Резултати другог истраживања требало би да прикажу ниво свести о заштити права потрошача данас као и да анализирају ефекат који је политика заштите потрошача имала на подизање свести потрошача у претходне две године.

Детаљи јавног позива налазе се у наставку.

детаљније »
01. 10. 2013. Одржана радионица Управљање пројектима

Пројекат је одржао радионицу Управљање пројектима, са циљем да учеснике упозна са правилима припреме пројеката, како националних, тако и интернационалних.

детаљније »