Последње вести

04. 03. 2014. Једна тужба – корист за много потрошача

Колективне тужбе су инструмент који омогућава  једном тужбом заступање више случајева и на крају корист и решење за много потрошача погођених истим проблемом.

детаљније »
04. 03. 2014. Боје семафора за лакше препознавање исправности хране

Нови правилник о декларисању, означавању И рекламирању хране донео је правила која могу довести до обмане потрошача . Почетком октобра 2012 , наиме, на снагу је ступио овај правилник којим је, измедју осталог, укинута обавеза да слика воћа стоји искључиво на паковањима воћних сокова. 

детаљније »
04. 03. 2014. Десет закона-иста заштита

У Пољској постоје посебне одредбе о сваком сегменту заштите потрошача и интегрисани су у више закона, а у Србији само један пропис због чега је лакше радити

детаљније »
03. 03. 2014. Тужба за одбрану интереса свих потрошача

Колико је важно да један добар закон о заштити потрошача садржи и одредбе које се односе на интересе веће групе потрошача чији су интереси, односно права угрожени или повређени и од чега зависи да ли се закон спроводи, говори Емил Алексијев, правни експерт ИПА пројекта „Јачање заштите потрошача у Србији“ из Бугарске
 

детаљније »
10. 02. 2014. Друго национално истраживање о правима потрошача

Након првог истраживања спроведеног 2011., Пројекат је у  новембру 2013. спровео  још једно национално истраживање на тему свести потрошача о њиховим правима.
За разлику од 2011. када 25% грађана Србије није могло да наведе ниједно потрошачко право, ново истраживање показује да скоро сви грађани знају да права потрошача постоје, односно знају за бар једно потрошачко право.

детаљније »
06. 02. 2014. ТВ и радио спотови о потрошачким правима

ТВ и радио спотови које је реализовао Пројекат, баве се основним појмовима заштите потрошача као што су: потрошачки уговори, законска гаранција (саобразност са уговором) и комерцијална гаранција, потрошачка права у уговорима на даљину и уговорима закљученим ван пословних просторија.

детаљније »
05. 02. 2014. Семинари за трговце

Током децембра 2013. и јануара 2014. године, Пројекат је у сарадњи са Привредном комором реализовао четири семинара на тему права потрошача.

детаљније »
16. 12. 2013. Пројекат недавно организовао семинар Непоштене пословне праксе

Пројекат је недавно организовао семинар Непоштене пословне праксе како би информисао заинтересоване актере са овим проблемом који је чест у пракси, а причињава велику штету потрошачима у Србији.

детаљније »
10. 12. 2013. АПОС-ов предлог Министарству финансија и Министарству трговине

АПОС је недавно упутио допис (који следи) надлежним институцијама тј. Министарству финансија и Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, у вези изражавања цена у непостојећим апоенима.

Слободно формирање цена на тржишту не условљава државу да својим грађанима остане дужна одговора на питање: Како је могуће да још увек плаћамо апоенима који већ 5 година нису у оптицају у Србији?

детаљније »
03. 12. 2013. Отказана радионица Информисање и активно ангажовање потрошача

Пројекат обавештава све заинтересоване да је радионица Информисање и активно ангажовање потрошача - која је била планирана за 4. и  5. децембар 2013. годинеотказана услед недовољног броја пријављених учесника.

 

детаљније »