Последње вести

10. 07. 2012. АПОС на EXIT фестивалу

Асоцијација потрошача Србије (АПОС) учествоваће и ове године на Сајму активизма током EXIT фестивала на Петроварадинској тврђави. Активисти АПОС-а информисаће посетиоце фестивала о њиховим потрошачким правима и делити брошуре са корисним контакт адресама о смештају, превозу, здравственим услугама, саветовалиштима за потрошаче и слично. Посетиоци EXIT фестивала такође ће моћи да дају своје примедбе, односно уложе жалбу уколико сматрају да су повређена њихова потрошачка или туристичка права током боравка у Новом Саду или самом фестивалу.

детаљније »
02. 07. 2012. Одржан радни доручак са новинарима

У петак, 29.јуна, 2012.године одржан је радни доручак са представницима медија који прате област заштите потрошача. С обзиром на почетак туристичке сезоне,  тема је била заштита потрошача у туристичким  услугама.

Поред представника надлежног министарства и тима пројекта, уважени гости пројекта биле су начелнице Одељења туристичке инспекције при Министарству економије и регионалног развоја. Бранкица Бајат  је  појаснила права и обавезе - према важећим прописима - како путника, тако и туристичких радника, а Јелена Сладић-Јаковљевић дала је корисне примере и савете из праксе.

детаљније »
02. 07. 2012. Први Дан отворених врата

Дана 5.јула, 2012.године, у организацији пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, биће одржан први Дан отворених врата.

То је прилика да се руководиоци организација потрошача упознају са пројектним активностима и плановима за наредни период. Тема првог Дана отворених врата биће Aкциони план за изградњу капацитета, као и дискусија о предложеним активностима, радионицама и семинарима и комуникационој стратегији.

детаљније »
25. 06. 2012. “Е-здравство може спасити животе

Замислите да 24 часа дневно можете да приступите свом здравственом картону путем интернетa и да разговарате са својим лекаром који вам може одредити терапију, а да при том не морате да напуштате удобност свог дома. Ово су само неке од користи које су истакнуте на конференцији о електронском здравству која је одржана у Копенхагену од 7. до 9. маја, 2012 godine.
Конференција, која је организована под данским председавањем Већа Европске уније, окупила је разне представнике из сектора здравства који су разговарали о, по речима комесара Далија, “новој ери у области здавствене заштите”.

детаљније »
25. 06. 2012. Потрошачи не користе у потпуности потенцијал јединственог тржишта, наводи се у извештају ЕУ

Потрошачи и даље не користе све предности јединственог тржишта јер немају поверење у куповину у иностранству, показују резултати најновијег извештаја ЕУ “Consumer Scoreboard”, који је објављен у мају.

детаљније »
25. 06. 2012. EU Извештај о стратегији јачања права угрожених потрошача

На основу бројних директива и извештаја Европске уније, Европски парламент је 8. маја 2012. године донео резолуцију о стратегији за јачање права угрожених потрошача.
Чланство у Европској унији обезбеђује додатни ниво заштите потрошача успостављањем истог нивоа безбедности за велики број потрошачких производа кроз увођење мера за заштиту општих интереса потрошача од непоштеног пословања, обмањујућег оглашавања и неправичних уговорних одредаба.
Међутим, општи концепт “потрошача” укључује и посебну категорију угрожених потрошача, односно потрошаче у угроженим ситуацијама, којима је потребна посебна заштита и посебна стратегија.

детаљније »
24. 05. 2012. Усвојена нова Агенда заштите потрошача

Дана 22.маја, Европски парламент усвојио је нову Агенду заштите потрошача.


Овде је доступна нова Агенда заштите потрошача (на енглеском језику), као и Извештај о политици заштите потрошача (на енглеском језику).

детаљније »
21. 05. 2012. Новости из Европе

Европска организација потрошача BEUC ове године обележава 50 година постојања. Обележавање годишњице је био добар повод да се дефинише визија Стратегије заштите потрошача у Европској унији до 2020. године. Овај докуменат је представљен Европској комисији и широј јавности у Бриселу, 10. маја, 2012. године.

Брошуру Визија Стратегије заштите потрошача у Европској унији до 2020. године, на енглеском језику можете погледати овде (.pdf 1,75 MB).

детаљније »
21. 05. 2012. Приступ фондовима Европске уније

Приступ фондовима Европске уније као и све релевантне информације о програмима помоћи Eвропске уније доступне су на интернет презентацији Европске делегације у Србији http://www.europa.rs/kakoDoFondova/otvoreno.html као и на сајту Eвропске комисије.

Тренутно је отворен  конкурс за подношење пројеката у оквиру програма подршке цивилном сектору у Србији (EU Civil Society Facility Serbia Programme). Рок за достављање предлога пројекта је 4. јул, 2012. године.

детаљније »
16. 05. 2012. Покренут нови сајт о заштити потрошача и животне средине

Интернет портал Одговоран потрошач у заштити животне средине, доступан на адреси www.odgovoranpotrosac.org.rs, званично је почео са радом. Намењен је, пре свега, информисању потрошача о заштити животне средине и подизању свести о енергетској ефикасности. Портал ће - поред вести и актуелности из области екологије и одрживог развоја - омогућити стално праћење доношења и спровођења закона у Србији, као и пренос добре праксе из ЕУ.

детаљније »