Последње вести

31. 10. 2012. Одржан скуп о заштити потрошача у Бору

“Овај закон је увео неку регулативу, али да би он функционисао како ваља, морају се увести неке измене и допуне" рекао је председник УО Покрета потрошача Бор Зоран Андрејић отварајући тематски скуп који је одржан у Бору. Иако је Закон о заштити потрошача у Србији ступио на снагу 2010. године у којем је најављен велики помак, грађани, као ни организације које се баве овим питањем нису задовољне, закључио је он.
На скупу је присуствовао и проф. Тијери Бургоањи, вођа тима пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

детаљније »
23. 10. 2012. Одржан други Дан отворених врата

Дана 10. октобра 2012. у Привредној комори Београда одржан је други  Дан отворених врата у организацији пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

детаљније »
11. 10. 2012. Потрошачи у ЕУ: решавање прекограничних спорова мале вредности без проблема

Потрага за распродајама у другим земљама је један од начина на који потрошачи остварују “најбољу куповину” на унутрашњем тржишту ЕУ. Куповина путем интернета такође доприноси већој доступности оваквих распродаја. Међутим, понекад настају проблеми, нпр. у вези са купљеном робом или испоруком робе. Да би се избегле компликоване, скупе и дуготрајне законске процедуре, Европска унија спроводи активности усмерене на остваривање лакшег приступа правди за европске потрошаче чиме се омогућава да потрошачи ефикасно остварују своја права.

детаљније »
02. 10. 2012. АПОС тражи учешће потрошача у Социјално-економском савету Владе Србије

Асоцијација потрошача Србије (АПОС) упутила је апел премијеру Србије Ивици Дачићу са захтевом да се у Социјално-економски савет Владе Србије укључе и потрошачи.

детаљније »
19. 09. 2012. Безбедност потрошача: Дали се сусрео са партнерима из САД-а и Кине

Џон Дали, eвропски комесар за здравље и заштиту потрошача, сусрео се партнерима из Сједињених Америчких Држава и Кине, г-ђом Инез М. Тененбаум (председавајућа Америчке комисије за безбедност производа) и Сун Давеи (замеником министра за Општу управу за надзор квалитета Републике Кине), на трећем трилатерланом самиту ЕУ-Кина-САД о безбедности непрехрамбених производа, који је одржан у Америци у јуну.

детаљније »
05. 09. 2012. АПОС започиње пројекат "Безбедно је укусније"

Пројекат који се бави безбедношћу хране и здрављем потрошача је у директној вези са заштитом људских права и јачањем правног оквира за њихово остваривање. Резултати таквог пројекта подигли би свест потрошача о важности овог питања и учинили их активним субјектима (кроз могућност избора и бојкота лоше робе), што би допринело бржем решавању и уређењу ових питања у Србији. АПОС ће, у склопу активности пројекта, покренути дијалог са надлежним органима, удружењима произвођача, науком и струком, европским институцијама и другим заинтересованим стејкхолдерима.

детаљније »
30. 08. 2012. Безбедност потрошача – Директива Европске уније о козметици учиниће боје за косу сигурнијима

Са - процењено је - готово 60% жена које фарбају косу, продаја производа за бојење косе константно расте у земљама ЕУ. Директива ЕУ о козметици има за циљ да обезбеди да ови производи садрже само сигурне састојке. Због тога је, на основу најновијих научних истраживања, 2.августа 2012. Европска комисија усвојила Директиву о бојама за косу којом се забрањује употреба додатна 24 састојка боја за косу.

детаљније »
30. 07. 2012. Европска комисија саветује...

У току годишњег одмора наишли сте на проблем са авио компанијом, компанијом за изнајмљивање аутомобила или туристичком агенцијом. Коме да се обратите за помоћ?
Ако имате проблема са редовним или чартер летом (нпр. отказивање или померање лета), имате посебна права према Уредби ЕУ о правима путника. Ако мислите да се ваша потрошачка права не поштују на неки други начин (нпр. туристички аранжман није у складу са оним сто вам је туристичка агенција обећала или вам је компанија за изнајмљивање возила наплатила услугу коју нисте тражили), прво уложите приговор компанији и видите да ли проблем може да се реши споразумно. Уколико то не успе, за савет се обратите некој од организација потрошача у вашој земљи.

детаљније »
23. 07. 2012. Отворена позиција за експерта за IT и графички дизајн вебсајта

Отворена је позиција за експерта за IT и графички дизајн вебсајта, на период од 25 радних дана, од септембра 2012. до децембра  2013. године.

Посао ће се обављати у Београду.

Рок за подношење пријава је 26. јул, 2012. године.

детаљније »
19. 07. 2012. Општинска организација потрошача Власотинце организовала трибину о финансијским услугама

Група за едукацију корисника финансијских услуга нишке филијале Народне банке Србије и Општинска организација потрошача Власотинца организовале су 15. јуна трибину и предавање о финансијским производима и услугама за грађане, предузетнике, мала и средња предузећа, удружења и савезе.

детаљније »